Naslovnica / Novosti / Novosti

Novosti

Oprez i dalje nužan, posebnu pozornost obratiti maloj djeci

15.04.2014. / Novosti

ZAGREB, 15. travnja 2014. - Vatra na skladištu tvrtke CIOS na Jankomiru je pod nadzorom, iako požar u potpunosti još nije ugašen.

S obzirom na trenutno stanje na požarištu, ukida se preporuka stanovnicima da ne izlaze iz svojih kuća i stanova. No, i dalje je potrebno izbjegavati izlaganje dimu u neposrednoj blizini požarišta.

Preporuke građanima zbog požara u CIOS-u

14.04.2014. / Novosti

ZAGREB, 14. travnja 2014. - Zbog požara u skladištu tvrtke CIOS na Jankomiru u Zagrebu, ružom vjetrova zapadnim i sjeverozapadnim dijelom grada šire se dimni plinovi koji sadrže za zdravlje štetne onečišćivače.

Obavještavaju se građani, prvenstveno zapadnog i sjevernog dijela grada, da se ne izlažu dimu i dimnim plinovima koji se šire s požarišta, da zatvore prozore i vrata te da ostanu u kućama i stanovima.

Vrlo je važno da se svi koji osjete simptome otežanog disanja ili bilo kakve respiratorne smetnje, a bili su izloženi djelovanju oblaka, podvrgnu liječničkom pregledu.

Ministar otvorio Centar za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu

09.04.2014. / Novosti

RIJEKA, 9. travnja 2014. - Ministar zdravlja prof.dr.sc. Rajko Ostojić otvorio je danas Centar za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije.

Centar je smješten u samom središtu grada, a njegovo je uređenje i opremanje stajalo 504 tisuće kuna.

Suvremeni Centar za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu omogućit će pacijentima da na jednom mjestu dobiju sve stomatološke usluge, od standardnog pregleda, Rtg snimanja zuba do usluge ortodonta, oralnog kirurga i protetičara.

Predstavljen Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.- 2016.

18.03.2014. / Novosti

ZAGREB, 18. ožujka 2014. - Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić predstavio je danas u Vladi Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.-2016, koji se donosi prvi puta u Republici Hrvatskoj.

Nacionalni plan predstavlja jednu od dugoročnih reformskih mjera Vlade Republike Hrvatske, a ujedno operativni dokument razvoja nužan kako bi se otklonili nagomilani nedostatci funkcioniranja bolničkog zdravstvenog sustava. Cilj Nacionalnog plana je poboljšati dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite, uspostaviti regionalne mreže bolnica i omogućiti racionalnije upravljanje bolničkim resursima i troškovima, a u skladu s najboljom suvremenom europskom praksom.

OB Karlovac: Nova kirurška dvorana i Odjel za gastroenterologiju i endokrinologiju

11.03.2014. / Novosti

ZAGREB, 12. ožujka 2013. – Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić posjetio je Opću bolnicu Karlovac gdje je otvorio novouređeni Odjel za gastroenterologiju i endokrinologiju te obišao obnovljenu kiruršku dvoranu u sklopu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

U uređenje Odjela za gastroenterologiju i endokrinologiju uloženo je 4 milijuna kuna iz tzv. decentraliziranih sredstava, koje država dodjeljuje jedinicama lokalne samouprave za investicije u zdravstvene ustanove na njihovu području.

Potpisan Plan suradnje u području zdravstva i medicine s NR Kinom

25.02.2014. / Novosti

ZAGREB, 25. veljače 2014. – U sklopu službene posjete Republici Hrvatskoj, izaslanstvo Nacionalne Komisije za zdravstveno i obiteljsko planiranje Narodne Republike Kine danas je boravilo u Ministarstvu zdravlja.

Zamjenik ministra zdravlja prim. dr. Marijan Cesarik i voditelj kineskog izaslanstva, zamjenik ministra Nacionalne Komisije Chen Xiaohong, potpisali su Plan o suradnji između Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Nacionalne komisije za zdravstveno i obiteljsko planiranje NR Kine u području zdravlja i medicine od 2014. do 2017.

KBC Split: nova angiodvorana i Odjel za dječju kirurgiju

03.02.2014. / Novosti

SPLIT, 3. veljača 2014. – Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić pustio je u rad novu angiodvoranu u Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split. Angiodvorana je vrijedna 7 milijuna kuna, a financirana je sredstvima Ministarstva zdravlja.

Suvremeni angiografski sustav Artis Zee stajao je 6,5 milijuna kuna, dok je uređenje prostora stajalo 500 tisuća kuna.

Novi angiografski sustav ima izuzetne softverske karakteristike, mogućnost intravaskularnog ultrazvuka i mogućnost 3D rekonstrukcija za siguran rad mikrokateterskom tehnikom, koja je posebno značajna kod zbrinjavanja onkoloških bolesnika. Uređaj je također pogodan za liječenje hitnih stanja kod ozljede ili puknuća arterija.

Objavljen natječaj za izgradnju i rekonstrukcije OB Pula

31.01.2014. / Novosti

PULA, 31. siječnja 2014. – U Općoj bolnici Pula danas je održana konferencija za novinare u povodu objave Međunarodnog natječaja za izvođača radova za gradnju, dogradnju i rekonstrukciju pulske bolnice. Tom prilikom, ministar zdravlja prof.dr. Rajko Ostojić je elektroničkim putem pustio natječaj u online objavu u Narodne novine i u Službeni list Europske unije (TED), čime je upućen poziv na nadmetanje hrvatskim i europskim građevinskim tvrtkama.

Vrijednost radova gradnje, dogradnje i rekonstrukcije bolnice je 470 milijuna kuna.

Godišnjica rada riječkog hospicija

31.01.2014. / Novosti

RIJEKA, 31. siječnja 2014. – Riječki hospicij Marija Krucifiksa Kozulić obilježava godinu dana rada. Tim povodom ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić posjetio je ovu ustanovu koja zbrinjava palijativne bolesnike s područja Primorsko-goranske županije kroz Mrežu javno zdravstvene službe.

Ministar je tom prigodom otvorio tečaj „Palijativna skrb u praksi“.

Ministar Ostojić na 134. zasjedanju Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije

23.01.2014. / Novosti

ŽENEVA, 22. siječnja 2014. - Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić sudjeluje na 134. zasjedanju Izvršnog odbora, glavnog upravljačkog tijela Svjetske zdravstvene organizacije. Kao član Izvršnog odbora, ministar Ostojić izabran je za glasnogovornika Europske unije te će tijekom zasjedanja predstaviti usuglašena stajališta o točkama dnevnog reda u ime 28 država članica Europske unije.

Na zasjedanju se raspravlja o unaprjeđenju zdravlja građana i načinu zaštite od najvećih zdravstvenih prijetnji diljem svijeta, provedbi zdravstvenih Milenijskih razvojnih ciljeva te razvojnom planu nakon 2015. godine, a definirat će se ciljevi unaprjeđenja zdravlja u nadolazećem razdoblju kao i način njihove provedbe.

Jedna od važnijih tema zasjedanja je donošenje Rezolucije o globalnoj strategiji i ciljevima prevencije tuberkuloze, koja diljem svijeta još uvijek predstavlja veliki zdravstveni problem. Zbog otpornosti na lijekove bakterija koje uzrokuju bolest tuberkuloze nužno je ojačati nadzor te provesti istraživanja u cilju razvoja novih lijekova i cjepiva.

Zajedno stvaramo zdravstveni sustav 21. stoljeća. Unaprijedimo zdravlje