Naslovnica / Novosti / Novosti

Novosti

Svečano otvoren Twinning projekt za krv, tkiva i stanice

07.07.2015. / Novosti

ZAGREB, 7. srpnja 2015. – Danas je u Europskom domu svečano otvoren Twinning light projekt pod nazivom Doprinos institucionalnom kapacitetu za krv, tkiva i stanica koji je financiran iz EU IPA 2011 programa za Hrvatsku.  

Projekt je usmjeren na unaprjeđenje kvalitete i sigurnosti krvi te dostupnosti, kvalitete i sigurnosti tkiva i stanica za ljudsku primjenu, kako bi se osigurala najveća moguća razina zaštite javnog zdravlja.

Klonite se vrućine, rashladite svoj dom

03.07.2015. / Novosti

  • Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine
  • Pijte redovito negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina možete izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po jednu do dvije žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.
  •  Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)
  • Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge, i sl. Djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke.
  • Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

Reforme idu unatoč otporima

02.07.2015. / Novosti

MOTOVUN, 2. srpnja 2015. – U istarskom gradiću Motovunu održana je već tradicionalna, deseta po redu Konferencija „Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika“.  100-ak stručnjaka iz područja zdravstva sudjelovalo je, tijekom dva dana, na brojnim radionicama i predavanjima na teme javnog zdravstva, informatičkih sustava u zdravstvu, preventivnih programa, održivosti sustava, ulozi komora, donošenju propisa i sl.

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga održao je predavanje o izazovima održivosti zdravstvenog sustava tijekom kojeg je istaknuo kako je u Hrvatskoj sve veći broj pacijenata s kroničnim bolestima kojima je potrebno dugotrajno liječenje, a u sljedećih 25 godina očekuje se porast smrtnih slučajeva od takvih bolesti za preko 20 posto.

Školarci predstavili filmove koji promiču zdravlje

02.07.2015. / Novosti

MOTOVUN, 2. srpnja 2015. - U sklopu programa Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika, od 30. lipnja do 4. srpnja 2015. u Motovunu je održan deveti susret Dječje filmsko i video stvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, na kojem je prikazano sedam animiranih, igranih i dokumentarnih filmova koje su snimili učenici osnovnih škola iz Slavonskog Broda, Strahoninca, Šibenika, Velike Gorice, dvije škole iz Zagreba te iz Zaprešića.

Hrvatska i Njemačka nastavljaju suradnju za bolje zdravstvo

02.07.2015. / Novosti

ZAGREB, 2.srpnja 2015. - Visoko izaslanstvo Ministarstva zdravlja Savezne Republike Njemačke posjetilo je danas Ministarstvo zdravlja RH, gdje ih je dočekao zamjenik ministra zdravlja prim.dr. Marijan Cesarik sa suradnicima. Njemačko Ministarstvo zdravlja predstavljali su Galina Manthei, Ortwin Schulte, voditelj odjela međunarodnog i europskog planiranja zdravstvenih politika, dok je Thilo Gruening u Zagreb došao u ime njemačke liječničke samouprave Gemeinsamer Bundesausschuss.

Ministarstvo zdravlja odlučilo se za donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, umjesto izmjena i dopuna postojećeg

02.07.2015. / Novosti

 

  • Odluka je motivirana rezultatima rada Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i bolnica u prvih šest mjeseci, koji su iznad očekivanja, kao i smanjenjem dugova. Time je omogućeno produljenje vremena za donošenje zakona, bez istovremenog usporavanja provedbe reformskih mjera
  • Nova javna rasprava započinje u drugoj polovici srpnja

ZAGREB, 2. srpnja 2015. – Ministarstvo zdravlja odlučilo se za donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti umjesto izmjena i dopuna postojećeg, što će se, zajedno s izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju realizirati po redovnoj, umjesto hitnoj proceduri.

Liječenje hrvatskih veterana po uzoru na američku praksu

01.07.2015. / Novosti

ZAGREB, 1. srpnja 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga održao je jučer u Ministarstvu zdravlja radni sastanak s prof.dr. Lukaszem Konopkom, direktorom američkog Chicago Brain Institutea (čikaškog instituta za mozak) te doc. dr. Marijanom Braš i prof. dr. Veljkom Đorđevićem iz KBC Zagreb.

Na slici s lijeva na desno: prof. Veljko Đorđević, porf. Lukasz Konopka, doc. Marijana Braš, ministar zdravlja prim. Siniša Varga

Obavezan probir na slabovidnost od četvrte godine života

30.06.2015. / Novosti

ZAGREB, 30. lipnja 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga posjetio je danas Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje je označen početak provedbe Nacionalnog skrininga na slabovidnost odnosno ambliopiju. Na ovaj način probir na slabovidnost u dobi od četiri godine života djeteta se uvodi kao obvezatan u mjerama zdravstvene zaštite što Hrvatsku svrstava među desetak najrazvijenijih država svijeta koje imaju slične projekte na nacionalnoj razini, a sve u svrhu preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Ministarstvo zdravlja dočekalo „Djecu pobjednike“

29.06.2015. / Novosti

ZAGREB, 29. lipnja 2015. -  Povodom povratka djece koja su završila liječenje od malignih bolesti sa 6. Svjetskih igara „Djeca pobjednici“ održanih u Moskvi od 25. do 29. lipnja, u Ministarstvu zdravlja je organiziran prijem za najmlađe i njihove roditelje. Iz Hrvatske je sudjelovalo osmero dječaka i djevojčica u dobi od 7 do 17 godina, a prilikom uručivanja priznanja zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik je naglasio kako su svi oni pobjednici.

Tečaj „Mediji i zdravlje“ – za pet godina živjet ćemo dvije godine duže

29.06.2015. / Novosti

GROŽNJAN, 26. i 27. lipnja - U sklopu 22. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja od 26. do 28. lipnja 2015. u Grožnjanu je održan  tečaj „Mediji i zdravlje“ čija je središnja tema bila zdravstvena politika. I ove su godine kao i prijašnjih u radu sudjelovali vodeći hrvatski novinari specijalizirani za područje zdravstva, ravnatelji zdravstvenih ustanova, predstavnici farmaceutskog sektora, zdravstvene administracije i nevladinih udruga, mnogobrojni liječnici i drugi stručnjaci.