Naslovnica / Novosti / Novosti

Novosti

Program plus: u tri tjedna zbrinuto preko 12 tisuća pacijenata

03.03.2015. / Novosti

ZAGREB, 3. ožujka 2015. - Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske je u suradnji s 33 bolnice u Republici Hrvatskoj 11. veljače ove godine pokrenulo Program plus, program skraćivanja najduljih lista čekanja na preglede, dijagnostičke i terapijske postupke u hrvatskom zdravstvenom sustavu. U samo tri tjedna, zbog dodatnog angažmana hrvatskih liječnika i medicinskih sestara i tehničara srijedama popodne i subotama prijepodne, u te je 33 bolnice zbrinuto čak 12.385 pacijenata.

Niže cijene za 939 pakiranja lijekova

02.03.2015. / Novosti

ZAGREB, 2. ožujka 2015. – Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na današnjoj 79. redovnoj sjednici, donijelo je odluku o pojeftinjenju 939 pakiranja lijekova. Cijene su snižene nakon završenog redovitog postupka Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova kojim se usklađuju cijene lijekova već uvrštenih u važeće liste lijekova HZZO-a. Snižene su cijene za 754 pakiranja lijekova s osnovne liste lijekova te za 185 pakiranja za lijekove iz dopunske liste lijekova.

U Hrvatskoj nema proizvodnje GMO hrane

27.02.2015. / Novosti

ZAGREB, 27. veljače 2015. - „U 2014. godini ukupno je uzeto 145 uzoraka iz hrane zbog testiranja na prisutnost genetski modificiranih organizama. Četiri su uzorka, odnosno 2,8 posto ispitanih uzoraka bila pozitivna na GMO, ali ispod 0,9 posto, odnosno ispod propisanog praga. Kada se uzme u obzir razdoblje monitoringa od 2007. do 2014. godine prisutnost GMO u Republici Hrvatskoj je još uvijek mala“, izjavila je danas pomoćnica ministra zdravlja za sanitarnu inspekciju i javno zdravstvo Nataša Zorić.

Izlaganje su održale Nataša Zorić iz Uprave za sanitarnu inspekciju i javno zdravstvo i Valentina Zoretić Rubes, voditeljica Odjela za GMO pri Ministarstvu zdravlja.

Odazovite se na preventivni pregled i cijepite djecu

26.02.2015. / Novosti

ZAGREB, 26. veljače 2015. – U povodu Hrvatskog dana liječnika, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održan je okrugli stol „Liječnici u preventivnim programima“ na kojem su sudjelovali ministar zdravlja Siniša Varga, ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo i brojni zdravstveni djelatnici.

Ministar Varga čestitao je svim liječnicama i liječnicima Hrvatski dan liječnika te istaknuo kako Hrvatska raspolaže dobro educiranim i vještim liječnicima s čijim visokim rezultatima stojimo uz bok europskim zemljama.

U Čakovcu održana radionica "Pokreni srce - spasi život"

26.02.2015. / Novosti

ČAKOVEC, 26. veljače 2015. - U sklopu Nacinalnog programa javno dostupne rane defibrilacije, a u suradnji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije i Srednje škole Čakovec,održana je radionica Oživljavanje u zajednici" Pokreni srce-spasi život" namijenjena građanima - laicima. Na radionici su sudjelovala 32 građana različitih zanimanja.

Bolesti srca u Hrvatskoj su na drugom mjestu po smrtnosti, zbog čega godišnje umire 9 tisuća ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. Srčani zastoj, koji se može dogoditi svima, pa čak i mladim osobama i sportašima, bez intervencije unutar 3 do 5 minuta preživi tek 10 posto naših sugrađana. Iz tog razloga edukacija građana - laika za pružanje prve pomoći u slučaju iznenadnog srčanog zastoja, od iznimne je važnosti za lokalnu zajednicu jer je educirani pojedinac u mogućnosti spasiti život svom sugrađaninu, održavajući ga na životu do dolaska tima hitne medicinske službe. Kroz rad s instruktorima, svi polaznici radionice educirani su za pružanje osnovnih mjera održavanja života te za korištenje uređaja za automatsku vanjsku defibrilaciju srca. Pored praktičnih vježbi, kroz razmjenu informacija i predavanja polaznicima je pojašnjeno kada zvati hitnu medicinsku službu te koje informacije je potrebno dati medicinskom dispečeru kako bi hitna medicinska služba bila pravovremena i efikasna.

Ministar Varga u posjeti vukovarskoj bolnici

24.02.2015. / Novosti

VUKOVAR, 24. veljače 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga posjetio je danas Opću županijsku bolnicu Vukovar, gdje su ga dočekali sanacijski upravitelj Davor Arežina, savjetnica sanacijskog upravitelja Vesna Bosanac, gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba.

Ministar je okupljenim novinarima rekao kako je došao na poziv Uprave bolnice te da se na sastanku razgovaralo o projektu „Rehabilitacija u zajednici“. Projekt je vrijedan 11 milijuna kuna, a njegov je cilj povećati uključenost u zajednicu osoba s invaliditetom te povećati svijest šire zajednice o potrebi integracije ovih osoba. Projekt obuhvaća izgradnju i opremanje Centra za rehabilitaciju koji će se prostirati na površini od 1850 četvornih metara, edukaciju 31 djelatnika za nove programe rehabilitacije, smanjenje listi čekanja sa 120 na 60 dana te uključivanje 30 posto više pacijenata u rehabilitaciju.

Ministarstvu zdravlja dodijeljen certifikat ISO 9001

18.02.2015. / Novosti

ZAGREB, 18. veljače 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga primio je danas u ime Ministarstva zdravlja certifikat ISO 9001: 2008 za sustav upravljanja kvalitetom. Certifikat je uručio direktor certifikacijske kuće DNV GL Ranko Režek.

Certifikatom je potvrđena kvaliteta u upravljanju sustavima zaštite i promocije zdravlja, planiranja i organiziranja sustava zdravstvene skrbi i implementacija postupaka za ostvarivanje prava građana u skladu s propisima u zdravstvu.

Novac iz EU fondova, injekcija za hrvatsko zdravstvo

13.02.2015. / Novosti

ZAGREB, 13. veljače 2015. – „Hrvatskom zdravstvu je na raspolaganju oko 235 milijuna eura iz strukturnih fondova Europske unije u razdoblju do 2020. godine,“ rekao je danas na konferenciji za novinare ministar zdravlja prim. Siniša Varga. „Tim sredstvima omogućit ćemo trajno skraćivanje listi čekanja, smanjiti smrtnost hrvatskih pacijenata od kroničnih nezaraznih bolesti i povećati financijsku učinkovitost upravljanja hrvatskim zdravstvom“, izjavio je ministar.

Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će se koristiti za unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite, razvoj dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, razvoj hitne medicine, izgradnju i uređenje bolničke infrastrukture, programe osposobljavanja zdravstvenih djelatnika te za preventivne programe i programe promicanja javnog zdravlja. Uz to imamo na raspolaganju i 50 milijuna eura namijenjenih poboljšanju energetske učinkovitosti zdravstvenih objekata.

Pokrećemo „Program plus“, akciju skraćivanja listi čekanja

11.02.2015. / Novosti

ZAGREB, 11. veljače 2015 – Danas se obilježava Svjetski dan bolesnika. Ministarstvo zdravlja pokreće akciju „Program plus“ čiji je cilj skraćivanje listi čekanja. U akciji sudjeluju 33 hrvatske bolnice koje će dijagnostičke i operacijske zahvate, na koje se najduže čeka, obavljati u poslijepodnevnim satima srijedom i subotom prijepodne.

Infekcija HIV/AIDS-om ne prenosi se socijalnim kontaktom

11.02.2015. / Novosti

ZAGREB, 10. veljače 2015. - Pod predsjedanjem ministra zdravlja prim. Siniše Varge Povjerenstvo za suzbijanje HIV/AIDS-a Vlade Republike Hrvatske održalo je danas prvu sjednicu u 2015. godini u novom sastavu. Predsjednik nacionalnog Povjerenstva je ministar zdravlja prim. Siniša Varga, a njegov zamjenik je prof. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dijagnostiku i liječenje zarazom HIV-om.

Na sjednici je istaknuto kako je epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj dobra i da se zaraza HIV/AIDS od početka registriranja zadržava na niskoj razini, jednoj od najnižih u Europi.

Zajedno stvaramo zdravstveni sustav 21. stoljeća. Unaprijedimo zdravlje
ožujak 2015
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31