Naslovnica / Novosti / Novosti

Novosti

Najveće hrvatske bolnice započinju s Danima otvorenih vrata

31.08.2015. / Novosti

Zagreb, 31. kolovoza 2015. - Ministarstvo zdravlja u suradnji sa sedam kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica prvog rujna 2015. u popodnevnim satima započinje s projektom Dana otvorenih vrata, novim dijelom Programa plus.

Analize zdravstvenih tehnologija za bolju zdravstvenu zaštitu građana

26.08.2015. / Novosti

Zagreb, 26. kolovoza 2015. - Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske po prvi je puta provelo široku analizu i procjenu relevantnih zdravstvenih tehnologija, koja je danas predstavljena javnosti.Cilj aktivnog praćenja zdravstvenih tehnologija bio je dobiti točne podatke o tome koliko liječnici izvrše pregleda tijekom radnog vremena, koliko zahvata obave, kolika je iskorištenost opreme koju liječnici koriste u dijagnostičkim i terapijskim postupcima, kako bi utvrdili gdje je potrebna kupnja nove opreme, a gdje je potrebno intenzivirati rad liječnika kako bi bio u skladu s potrebama pacijenata i europskim standardima.

Predsjednik Vlade Milanović u Čakovcu: Hrvatskoj treba financijska decentralizacija

25.08.2015. / Novosti

Čakovec, 25. kolovoza 2015. - Premijer Milanović, s ministrom zdravlja Sinišom Vargom, posjetio je danas Županijsku bolnicu u Čakovcu. Izrazio je zadovoljstvo načinom na koji bolnica radi i činjenicom da izlazi iz financijskih problema. „To je važno jer su županijske bolnice bile županijske samo na papiru, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je financirao praktički sve, od plaća, preko opremanja u najvećoj mjeri, kapitalnih investicija. Dakle, to nisu županijske bolnice, a s upraviteljima i sanacijskim vijećima su još manje županijske. To stanje treba prevladati i stvoriti uvjete da bolnice zaista budu županijske i da se u njima radi sve ono što se može napraviti“, kazao je premijer Milanović ističući za primjer visok postotak pacijenata iz Međimurja koji se liječi u ovoj bolnici, odnosno oko 80 posto.

ZAVRŠNA PROMOCIJA PROJEKTA „ZDRAVO I FINO“

24.08.2015. / Novosti

Zabok, 24. kolovoza 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sudjelovao je na završnoj promociji projekta „Zdravo i fino“ koje je organiziralo Društvo Naša djeca Zabok te promociji kuharice Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima i CD-a Zdravo i fino. Promociji su prisustvovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i saborska zastupnica Dunja Špoljar,a sve ih je na početku pozdravila predsjednica Društva Naša djeca Zabok, Sonja Borovčak.

Malo svjetlo nade – prva međunarodna konvencija mladih liječenih od malignih bolesti

23.08.2015. / Novosti

Zagreb, 23. kolovoza 2015. – Povodom održavanja Prve međunarodne konvencije mladih liječenih od malignih bolesti pod sloganom  „Malo svjetlo nade“, koju je podržalo i Ministarstvo zdravlja, ministar zdravlja prim. Siniša Varga prisustvovao je Danu otvorenih vrata u Domu Crvenog križa na Sljemenu, koji je organizirala udruga Krijesnica – udruga za pomoć djeci i oboljelima suočenima s malignim bolestima zajedno s mladim Krijesnicama (mladi koju su u djetinjstvu liječeni od maligne bolesti).

Projekt HHMS u Hrvatsku dovodi intenzivnu njegu već tijekom leta do bolnice

20.08.2015. / Novosti

ZAGREB, 20. kolovoza 2015. - Hrvatskim građanima kojima zatreba hitna medicinska pomoć i najbrži mogući transport do bolnice od  devetog mjeseca će na raspolaganju biti dva specijalna helikoptera po prvi put uspostavljene hitne helikopterske medicinske službe (HHMS). Riječ je o pilot-projektu Ministarstva zdravlja, u potpunosti financiranom iz Svjetske banke kojim se hrvatskim pacijentima osigurava visokokvalitetna i dostupna zdravstvena usluga kakvu već odavno imaju sve članice Europske unije. Helikopteri opremljeni kao manje jedinice intenzivne njege po prvi će put biti na raspolaganju i u Hrvatskoj, gdje se dosad medicinski helikopterski prijevoz iznimno obavljao vojnim helikopterima koji mogu osigurati samo odgođeni sanitetski prijevoz.

  • Hitna helikopterska medicinska služba zahvaljujući odgovarajućoj medicinskoj opremi omogućit će početak liječenja već tijekom prijevoza pacijenata do bolnice
  • Hitna pomoć postaje dostupnija i kvalitetnija, jer HHMS helikopteri mogu slijetati i na neuređene iznimno zahtjevne terene u neposrednu blizinu unesrećenog,  čime se postižu i značajne uštede u odnosu na dosadašnji medicinski prijevoz.

Imunološki zavod postaje javna ustanova

20.08.2015. / Novosti

Zagreb, 20. kolovoza 2015. - Vlada Republike Hrvatske donijela je 30. srpnja 2015. godine Odluku o pokretanju postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod, koja je od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, a za provođenje postupka su zaduženi Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Ministar zdravlja posjetio KBC Rijeka

19.08.2015. / Novosti

Rijeka, 19. kolovoza 2015. -  Ministar zdravlja prim. Siniša Varga posjetio je Klinički bolnički centar Rijeka, gdje je na Kliničkom zavodu za radiologiju prisustvovao puštanju u rad modernog 256-slojnog CT uređaja više klase. Ministra su dočekali sanacijski upravitelj, prof. dr. sc. Davor Štimac, predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju prof. dr. sc. Damir Miletić, gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel te župan Primorsko-goranske županije gosp. Zlatko Komadina.

Ministar zdravlja posjetio hitne medicinske timove u HAC Brinje i OB Ogulin

14.08.2015. / Novosti

BRINJE, OGULIN, 14. kolovoza 2015. – Povodom turističke sezone i pojačanih dežurstava timova hitne medicinske službe (HMS) duž hrvatskih prometnica, ministar zdravlja prim. Siniša Varga sa svojim suradnicima posjetio je danas prometni tim hitne medicinske službe u tehničkoj jedinici HAC Brinje te Centar za hitnu medicinu opće bolnice Ogulin, gdje su ga dočekali prim. mr. Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu,  dipl. iur. Vlatko Kovačić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije te ravnateljica OB Ogulin, dr. Jadranka Francetić.

Ministar zdravlja u posjeti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

13.08.2015. / Novosti

BJELOVAR, 12. kolovoza 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sa suradnicima posjetio je Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje se susreo s predstavnicima županije na čelu sa Županom Damirom Bajsom. Prezentirani su planovi za dogradnju Opće bolnice Bjelovar pri čemu je namjera koristiti i Europske fondove, a nakon toga ministar je posjetio i ambulantu obiteljske medicine u mjestu Berek, nedaleko od Bjelovara, pokazajući na taj način važnost dostupnosti zdravstvene zaštite u ruralnim sredinama.