Naslovnica / Novosti / Novosti

Novosti

Ministar Varga nenajavljen „isprobao“ usluge Ambulante za akutna stanja

21.10.2014. / Novosti

KARLOVAC, 20. listopad 2014. - U Općoj bolnici Karlovac započeo je pilot projekt u sklopu kojeg liječnici obiteljske medicine dežuraju tijekom vikenda i praznika pri Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Otvorena je Ambulanta za akutna stanja (AZAS) i ovdje, nakon provedenog trijažnog procesa kroz OHBP, liječnici primarne zdravstvene zaštite zbrinjavaju pacijente koji se ne javljaju radi hitne, već radi akutne zdravstvene problematike.

Cilj projekta je da se smanji pritisak na OHBP. Pacijenti nisu u mogućnosti sami procijeniti koliko je njihovo zdravstveno stanje ozbiljno pa, u strahu za svoje zdravlje, često nepotrebno dolaze u Objedinjeni hitni bolnički prijem tijekom vikenda i blagdana.

Regionalna borba protiv dijabetesa

20.10.2014. / Novosti

ZAGREB, 20. listopada 2014. - U suradnji Republike Hrvatske i Kraljevine Danske u Zagrebu će se u srijedu 22. listopada 2014. održati Regionalni dijabetes forum na kojemu će se uz prevenciju i liječenje posebno govoriti o ekonomskom učinku dijabetesa, te važnosti ranog otkrivanja bolesti, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Ministarstvu zdravlja. O važnosti i motivu održavanja foruma govorili su ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga, veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj Poul Erik Dam Kristensen, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr.sc. Tamara Poljičanin i zamjenik v.d. ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje gospodin Davor Katavić.

Lijek za liječenje multiplog mijeloma na listi HZZO-a

20.10.2014. / Novosti

ZAGREB, 20. listopad 2014. – Lijek lenalidomid (Revlimid®) uvršten ja na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te je od 21. listopada 2014. godine dostupan oboljelima od multiplog mijeloma. Lenalidomid je jedan od novijih imunomodulacijskih lijekova, a koristi se u trećoj liniji liječenja, to jest, namijenjen je za liječenje nakon trećeg relapsa, odnosno progresije bolesti.

Multipli mijelom (MM) je karcinom plazma stanica koje se nalaze u koštanoj srži, a predstavljaju dio imunološkog sustava. Ulazi u skupinu rijetkih bolesti i procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 600 oboljelih. Predstavlja oko 1 posto svih karcinoma. Mijelomske stanice dijele se i šire unutar koštane srži i zahvaćaju unutrašnjost kostiju kralježnice, lubanje, zdjelice, rebara i područja oko ramena i kukova.

Izlazak HZZO-a iz državne riznice nužan je preduvjet stvaranja boljeg, odgovornijeg, pametnijeg i održivog zdravstvenog sustava za sve nas

15.10.2014. / Novosti

Uvod – paradoks postojećeg sustava financiranja

Osnovna uloga Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, prema duhu Zakona o obveznoj zdravstvenoj zaštiti, upravljanje je sredstvima koje građani prikupljaju namjenski za zdravstvo, i to na najoptimalniji način koji tim istim građanima na najbolji i najbrži mogući način osigurava zdravstvenu uslugu.

Te usluge su građanima nužne pružiti zdravstvene ustanove širom države, a HZZO je, kao državni osiguravatelj koji upravlja financijama sustava, ustanovama dužan kompenzirati trošak realiziranih usluga građanima. Dakle, HZZO je dužan financijskim tokom podržati uslugu liječenja svojih osiguranika.

Hrvatska spremna odgovoriti na zarazu virusom ebole

13.10.2014. / Novosti

ZAGREB, 13. listopada 2014. – Zagrebačka Klinika za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ ima prostorne uvjete za zbrinjavanje potencijalnih bolesnika s ebolom u skladu s postojećim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). U sklopu Klinike nalazi se Odjel za prostornu izolaciju bolesnika s opasnim zaraznim bolestima. Odjel ima zaseban ulaz, zasebno dizalo te tri bolesničke sobe s izdvojenim ulazom za bolesnike s balkona. Svaka soba ima dva kreveta i vlastitu kupaonicu. Također postoji zaseban prostor za propisno odijevanje, svlačenje i dezinfekciju zaštitne odjeće i opreme za osoblje koje njeguje bolesnika.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 3. listopada ove godine u svijetu je od ebole oboljela 7491 osoba, a 3439 ih je umrlo. Rizik od zaraze prisutan je u Liberiji, Gvineji, Sijera Leoneu, Nigeriji i u DR Kongu. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti svaki putnik koji iz tih zemalja dolazi u Republiku Hrvatsku, dužan se javiti graničnom sanitarnom inspektoru. 

Regionalna konferencija o smanjenju unosa soli - Vukovar, 9. listopada 2014.g.

10.10.2014. / Novosti

'Smanjenje unosa soli prehranom sa sadašnjih 11,6 gr na 9,3 gr dnevno po stanovniku Hrvatske do 2019. godine cilj je nedavno usvojenog nacrta Strateškog plana o smanjenju unosa soli u RH 2015-2019.g, čime se Hrvatska pridružuje nastojanjima Svjetske zdravstvene organizacije', rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji ministar zdravlja prim. Siniša Varga. SZO je prepoznala smanjenje unosa soli kao važan faktor pri snižavanju visokog krvnog tlaka što značajno smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara. 

Europski dan darivanja organa u Hrvatskoj

09.10.2014. / Novosti

Zagreb, 9. listopada 2014.g. – Hrvatska se u području darivanja i presađivanja organa već četvrtu godinu za redom izdvaja kao vodeća zemlja svijeta, rečeno je na tiskovnoj konferenciji u povodu proslave  Europskog dana darivanja organa, koji se na inicijativu Vijeća Europe paralelno obilježava  u nizu  europskih država. 

Poništena dva postupka javne nabave za CT uređaje

25.09.2014. / Novosti

ZAGREB, 25. rujna 2014. - Radna skupina Ministarstva zdravlja za reviziju postupaka javne nabave izvršila je uvid u pet postupaka javne nabave te je dala uputu da se dva postupka javne nabave ponište, dok su tri postupka dobila suglasnost za nastavak.

Poništeni su postupci javne nabave CT uređaja za KBC Rijeka, OB Čakovec, OB Vinkovci i OB Šibenik koje je provodilo Ministarstvo zdravlja, dok će u OB Pula biti upućen nalog za poništenje postupka javne nabave za CT uređaj.

Europski ministri zdravlja okupili se na neformalnom sastanku u Milanu

22.09.2014. / Novosti

MILANO, 22. rujna 2014. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sudjeluje na dvodnevnom sastanku ministara zdravlja Vijeća Europske unije u Milanu.

Glavne teme sastanka su važni javnozdravstveni problemi u državama članicama poput prevencije i suzbijanja kroničnih nezaraznih bolesti, palijativne skrbi i liječenja boli te dostupnosti i sigurnosti lijekova. S obzirom na pojavu virusa ebole u Zapadnoj Africi kao i na potencijalnu opasnost od širenja epidemije, raspravljalo se o preventivnim mjerama za nadzor i zaštitu stanovništva. Dogovoreno je da će se, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, nastaviti napori u jačanju kapaciteta i tretmana liječenja za oboljele u državama koje su pogođene epidemijom.

Konsenzusom o ključnim pitanjima zdravstvenog sustava

17.09.2014. / Novosti

ZAGREB, 17. rujna 2014. - Danas je održan prvi sastanak novoosnovanog Savjeta ministra zdravlja u kojem su, uz ministra zdravlja prim. dr. Sinišu Vargu sudjelovali članovi prof.dr.sc. Stjepan Orešković, prof.dr.sc. Izet Aganović, prof.dr.sc. Željko Krznarić, prof.dr.sc. Dragan Primorac, prof.dr.sc. Nikica Gabrić, prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina, mr.sc. Andro Vlahušić dr.med., Tatjana Prenđa Trupec, v.d. ravnateljice HZZO-a, prof.dr.sc. Rajko Ostojić te Tihomir Strizrep, dr.med.

Zajedno stvaramo zdravstveni sustav 21. stoljeća. Unaprijedimo zdravlje
listopad 2014
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31