Naslovnica / Novosti / Novosti

Novosti

Program plus: dosad obrađeno 52.425 pacijenata s liste čekanja

28.04.2015. / Novosti

ZAGREB, 28. travnja 2015. – Kroz Program plus dosad je obrađeno 52.425 pacijenata s liste čekanja.

Najviše je pacijenata u dodatnim terminima zbrinuto u KBC Rijeka i to 5943, slijede KBC Zagreb s 5292, KB Sveti duh s 4234, OB Pula s 3752 i KB Dubrava s 3043 pacijenta.

U KBC Split od početka provedbe Programa obrađeno je 2862 pacijenta, u KBC Osijek 2457, u zagrebačkom KB Merkuru 2255, sisačkoj bolnici dr. Ivo Pedišić 2243, a u kninskom Hrvatskom ponosu 1813 pacijenata.

Cjepivo za HPV od jeseni besplatno za sve srednjoškolce

24.04.2015. / Novosti

ZAGREB, 24. travnja 2015. – "Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa na jesen se uvodi u kalendar cijepljenja za sve djevojčice i dječake prvog razreda srednje škole", rekao je danas ministar zdravlja prim. Siniša Varga u povodu Svjetskog tjedna cijepljenja koji se obilježava od 24. do 30. travnja.

„Time je Hrvatska ušla u krug najrazvijenijih zemalja svijeta koje provode ovaj program, a peta je u svijetu koja od HPV procjepljuje i dječake“, naglasio je ministar i dodao kako cijepljenje protiv humanog papiloma virusa neće biti obavezno, ali apelira na sve roditelje da zaštite svoju djecu.

Kroz Program plus obrađeno 47.139 pacijenata više

23.04.2015. / Novosti

ZAGREB, 23. travnja 2015. – Od 11. veljače do danas, zahvaljujući Programu plus, liste čekanja smanjene su za 47.139 pacijenata, koji su u dodatnim terminima obavili pretrage i zahvate za koje se najduže čeka, istaknuo je danas na konferenciji za medije pomoćnik ministra zdravlja dr. Dragan Korolija Marinić.

„Program daje dobre rezultate zahvaljujući zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima u bolnicama koji daju doprinos radeći u svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujući njima prestaje ona grozna neizvjesnost koju pacijentima donosi iščekivanje na pretragu“, rekao je ministar Varga prilikom predstavljanja rezultata Programa. 

Ministri zdravlja Europske unije na sastanku u Rigi

20.04.2015. / Novosti

RIGA, 20. travnja 2015. – Zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik sudjeluje na dvodnevnom sastanku Vijeća Europske unije za zapošljavanje, zdravlje, socijalnu politiku i potrošačka pitanja (EPSCO), koji se održava u glavnom gradu Republike Latvije, Rigi. Glavne teme sastanka su suzbijanje prekomjernog pijenja alkohola i promicanje zdravih prehrambenih navika radi prevencije kroničnih bolesti.

Prim. Cesarik u svom je izlaganju podržao donošenje strateškog dokumenta kojim bi se definirali zajednički ciljevi europske alkoholne politike u idućem razdoblju.

Svaki skraćeni sat do početka liječenja je dragocjen

20.04.2015. / Novosti

ZAGREB, 20. travnja 2015. - U povodu provođenja Programa „72 sata“, predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar zdravlja Siniša Varga, posjetili su Kliniku za tumore KBC Sestre milosrdnice.

Ministar Varga naglasio je kako su maligne bolesti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj te se na ljestvici smrtnosti nalaze na drugom mjestu s udjelom od 27,8 posto. Rani odgovor na bolest znači veću mogućnost za izlječenje, rekao je ministar Varga i dodao kako je stoga važno da liječenje započne unutar 72 sata od dijagnoze.

Boljim zdravstvenim sustavom do zaštite prava pacijenata

17.04.2015. / Novosti

ZAGREB, 18. travnja 2015. – Kroz Program plus je dosad zbrinuto 42.158 „pacijenata plus“, drastično su smanjene liste čekanja, čime smo pokazali da prepoznajemo potrebe i poduzimamo sve da prava pacijenata ne budu tek mrtvo slovo na papiru.

U povodu obilježavanja Europskog dana prava pacijenata, svim korisnicima zdravstvenog sustava želimo da se upoznaju s pravima zajamčenim Europskom poveljom o pravima pacijenata koja je nastala u Rimu, a ratificirana u Bruxellesu 2002. godine.

"Program 72 sata" za liječenje oboljelih od karcinoma

15.04.2015. / Novosti

ZAGREB, 15. travnja 2015. - Ministarstvo zdravlja u suradnji s KBC Sestre milosrdnice pokrenulo je "Program 72 sata", koji će obuhvatiti početak liječenja (od dana dijagnoze) bolesnika s kolorektalnim karcinomom, karcinomima dojke i malignim tumorima glave i vrata u roku od 72 sata od dijagnoze bolesti. Naime, maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj te se na ljestvici smrtnosti nalaze na drugom mjestu s udjelom od 27,8 posto.

Preventivni programi spašavaju život

13.04.2015. / Novosti

ZAGREB, 11. travnja 2015. - "Ranim otkrivanjem nakon kojeg slijedi liječenje, znatno se povećava mogućnost izlječenja raka debelog crijeva, raka vrata maternice i raka dojke. Zbog toga pozivam sve građanke i građane da se odazovu pozivima na preventivne preglede za rano otkrivanje tih bolesti, koje su među vodećim uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj.

Ministar zdravlja Republike Srpske posjetio Ministarstvo zdravlja RH

10.04.2015. / Novosti

ZAGREB, 10. travnja 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga primio je danas dr. Dragana Bogdanića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, njegovog pomoćnika Milana Latinovića te šefa kabineta Ljubomira Sladojevića.

Na sastanku je bilo riječi o suradnji između dvaju ministarstava, a goste iz Republike Srpske zanimale su reformske mjere u hrvatskom zdravstvenom sustavu, prije svega sanacija zdravstvenih ustanova i aktivnosti koje je u tom pravcu poduzelo Ministarstvo zdravlja RH.

Dvojica ministara usuglasili su se oko potrebe zajedničke suradnje svih ministara zdravlja u regiji.

„S obzirom da se zdravstveni sustavi u cijeloj regiji susreću sa sličnim izazovima te da problemi iz ovog područja često ne poznaju granice, suradnja i međusobna podrška ministarstava zdravlja je izuzetno važna“, rekao je ministar Bogdanić te dodao kako je s hrvatskim ministrom zdravlja prim. Sinišom Vargom i njegovim suradnicima razgovarao o aktualnim pitanjima u području zdravstva, osobito o financiranju i organizaciji zdravstvene zaštite. „Iskustva Ministarstva zdravlja Hrvatske su nam posebno važna imajući u vidu da je Republika Hrvatska članica Europske unije te da je kroz određene probleme, s kojima se mi danas susrećemo, već prošla. Također, razgovarali smo i o preporukama Europske unije za unapređenje pružanja zdravstvene usluge i osiguranju primjerene zdravstvene zaštite stanovništvu“, rekao je ministar Dragan Bogdanić.

Ministar Varga i francuska veleposlanica obišli Polikliniku SUVAG

10.04.2015. / Novosti

ZAGREB, 10. travnja 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sastao se danas s francuskom veleposlanicom Michele Boccoz u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, gdje su sudjelovali na skupu posvećenom akademiku Petru Guberini.

Skup su organizirali Veleposlanstvo Francuske Republike i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uz sudjelovanje Hrvatskog sabora i Poliklinike SUVAG, a održan je u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj.

Ministar Varga naglasio je važnost međunarodne suradnje u zdravstvu i istaknuo kako Poliklinika SUVAG već tradicionalno prednjači kada je riječ o francusko-hrvatskoj suradnji.

Njezina ekselencija Michele Boccoz upoznala se s dostignućem, raširenošću i perspektivom verbotonalne terapije te njezinoj primjeni u dijagnostici i rehabilitaciji, slušanju, govoru i učenju stranih jezika.

Zajedno stvaramo zdravstveni sustav 21. stoljeća. Unaprijedimo zdravlje
svibanj 2015
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
  • Na današnji dan nema najava.