Naslovnica / Novosti / Novosti

Novosti

U Hrvatskoj nema zaraženih ebolom – hemoragijskom groznicom

19.08.2014. / Novosti

ZAGREB, 19. kolovoza 2014. - U Hrvatskoj je osamnaest osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dana jer su se u Hrvatsku vratile iz zemalja ugroženih ebolom – hemoragijskom groznicom. Niti jedna od osoba pod nadzorom nije pokazala simptome zaraze ebolom – hemoragijskom groznicom, niti se to očekuje.

Naglašavamo, rizik od zaraze virusom ebole – hemoragijske groznice u Republici Hrvatskoj je i dalje iznimno nizak i u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću.

Republika Hrvatska mjere pojačanog nadzora provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, još od druge polovice travnja, zbog izbijanja ebole – hemoragijske groznice u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji.

Uspjeh hrvatskih liječnika - izvedena zahtjevna operacija rekonstrukcije zdjelice u Klinici za dječje bolesti

01.08.2014. / Novosti

ZAGREB, 1. kolovoza 2014. – U Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, tim liječnika pod vodstvom prof. dr. sc. Roberta Kolundžića, pročelnika Zavoda za rekonstrukciju zdjelice Klinike za traumatologiju KBC-a „Sestre milosrdnice“ izveo je zahtjevnu operaciju rekonstrukcije zdjelice 3D implantatom na 15-godišnjaku koji je bolovao od tumora. Operacija je izvedena prvi put u tako ranoj životnoj dobi. Zahvaljujući ovom zahvatu izvedenom u lipnju ove godine bolesnik će nakon provedene rehabilitacije moći hodati te imati priliku voditi normalan život. 

Ministar Varga posjetio Sanusov Kamp ljubavi u Delnicama

24.07.2014. / Novosti

DELNICE, 19. srpnja 2014. Ministar zdravlja Siniša Varga u subotu je posjetio ljetni kamp udruge Sanus u delničkom planinskom centru Petehovcu, gdje se družio s djecom i volonterima udruge. Udruga Sanus već godinama okuplja roditelje i djecu liječenu od malignih bolesti. Ministar Varga je tom prilikom podsjetio kako Sanus već godinama uspješno surađuje s Ministarstvom zdravlja, koje podržava rad udruge.

Ministar Varga u posjeti Krapinsko-zagorskoj županiji

22.07.2014. / Novosti

KRAPINA, 22. srpnja 2014. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga posjetio je danas Krapinsko-zagorsku županiju, gdje je održao nekoliko sastanaka s medicinskim djelatnicima o tekućim temama zdravstvenog sustava u županiji.

Sa suradnicima je obišao Opću bolnicu Zabok gdje su ga dočekali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Opće bolnice Zabok Ivan Švajger, zamjenica župana Jasna Petek, pomoćnik ravnatelja Tihomir Vančina i pomoćnica sanacijskog upravitelja za sestrinstvo Božena Štokan s kojima je ministar Varga obišao bolnicu.

„Pokreni srce-spasi život“: 27 AVD uređaja na 27 najprometnijih brodova Jadrolinije

14.07.2014. / Novosti

ZAGREB, 14. srpnja 2014. - U cilju veće sigurnosti putnika u nacionalnoj i međunarodnoj plovidbi, kroz Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ koji provodi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, opremili smo trajekte i putničke brodove Jadrolinije s ukupno 27 automatskih vanjskih defibrilatora (AVD).

Tijekom turističke sezone dolazi do porasta broja posjetitelja otocima, ali i povećanog broja putnika na dužobalnim i međunarodnim linijama. Uvažavajući činjenicu da se iznenadni srčani zastoj može dogoditi bilo kome te da se jedino brzom intervencijom, unutar 3 do 5 minuta, povećava mogućnost preživljavanja, ali i da je tijekom plovidbe osoba koja je doživjela srčani zastoj nedostupna hitnoj medicinskoj službi, sigurnost plovidbe na najprometnijim linijama odučili smo povećati postavljanjem AVD uređaja na 27 trajekata i putničkih brodova Jadrolinije.

Ministar Varga u posjeti Općoj bolnici Pula

11.07.2014. / Novosti

PULA, 11. srpnja 2014. – U Općoj bolnici Pula održan je sastanak bolničke uprave s predstavnicima Ministarstva zdravlja na temu dogradnje i rekonstrukcije postojeća dva objekta bolnice u Zagrebačkoj ulici. Na sastanku je sudjelovao ministar zdravlja prim. Siniša Varga sa suradnicima, v.d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, sanacijska upraviteljica bolnice dr. Irena Hrstić, župan Istarske županije Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i drugi.

Investicija je vrijedna oko 600 milijuna kuna, a prate ju dva kredita za koja su osigurana državna jamstva. Vrijednost radova iznosi 342 milijuna kuna. Vlada Republike Hrvatske financirat će tri četvrtine, a Istarska županija jednu četvrtinu troškova uređenja, dok se nabava opreme, čija se vrijednost procjenjuje na oko 200 milijuna kuna, planira financirati sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije.

Zaštitite se od vrućina

07.07.2014. / Novosti

ZAGREB, 07.07.2014. - U povodu najavljenih visokih temperatura, Ministarstvo zdravlja poziva građane da se pridržavaju preporuka liječnika obiteljske medicine i lokalnih zdravstvenih ustanova.

Osobito je važno pridržavati se slijedećih pravila:

Rashladite svoj dom

  • Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8.00 i 10.00 sati, u 13.00 sati i noću nakon 22.00 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme.
  • Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).
  • Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svijetla i što je više moguće električnih uređaja.

Počeo motovunski program "Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika"

03.07.2014. / Novosti

MOTOVUN, 2. srpnja 2014. - Od 2. do 5. srpnja u Motovunu se održava program radionica pod nazivom "Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika" s posebnom temom o vrednovanju rada u zdravstvu. Cilj susreta je potaknuti povezivanje stručnjaka i razmjena informacija kroz neposrednu komunikaciju.

U radu skupa sudjeluju zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, v.d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec, pomoćnica ministra zdravlja za zaštitu zdravlja Dijana Cimera, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević i drugi.

Na hrvatskim cestama dežuraju dodani prometni timovi hitne medicinske službe

01.07.2014. / Novosti

ZAGREB, 1. srpnja 2014. – Zbog povećanog prometa tijekom turističke sezone, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odobrio je sredstva za 14 dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe (HMS).

Svaki tim sastoji se od doktora medicine, medicinske sestre/tehničara i vozača, a od 18. lipnja 2014. prometni timovi dežuraju na autocestama i državnim cestama. Oni će do 31. kolovoza tijekom 24 sata pružati na državnim prometnicama pravodobnu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb, dok će u razdoblju od 1. do 29. rujna 2014. na cestama dežurati tijekom vikenda.

Sastanak Odbora ministara Europskog Procesa za okoliš i zdravlje

01.07.2014. / Novosti

VILNIUS, 1. srpnja 2014. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sudjelovao je na petom sastanku Odbora ministara Europskog procesa za okoliš i zdravlje u litavskom glavnom gradu Vilniusu. Ministar Varga imenovan je za člana Odbora na mandat od dvije godine.

Na sastanku se raspravljalo o kemijskoj sigurnosti i utjecaju onečišćenog zraka i klimatskih promjena na zdravlje. Donijeti su strateški pravci Europskog procesa za okoliš i zdravlje, određeni prioriteti za slijedeće razdoblje, a dogovoren je i tijek priprema za 6. Ministarsku konferenciju o okolišu i zdravlju koja će se održati 2016. godine.

Zajedno stvaramo zdravstveni sustav 21. stoljeća. Unaprijedimo zdravlje
kolovoz 2014
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31