Naslovnica / Novosti / Novosti

Novosti

OSPICE - epidemija manjih razmjera

29.01.2015. / Novosti

ZAGREB, 29. siječnja 2015. - Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja započinje povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, kašljem s karakterističnim enantemom na bukalnoj sluznici. Nakon toga stadija, 3. ili 4. dana bolesti izbija karakterističan osip, najčešće prvo iza ušiju, na čelu, potom po licu, ispod kose, vratu, prsima te nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje 4 do 5 dana, nakon čega se koža peruta.

U nekoliko zadnjih godina u Hrvatskoj je zabilježen samo pokoji importirani slučaj, što znači da je do zaražavanja oboljelog došlo izvan granica Hrvatske.

O prvom grupiranju ospica u Hrvatskoj obavijestili smo javnost 16. prosinca 2014. godine, a ovdje iznosimo stanje s ospicama do današnjeg dana.

Sastanak Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije

26.01.2015. / Novosti

ŽENEVA, 26. siječnja 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sudjelovao je na sastanku Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije u svojstvu člana ovog glavnog upravljačkog tijela.

U izlaganju na temu suzbijanja zaraznih bolesti, ministar Varga istaknuo je da Hrvatska podržava donošenje Globalnog akcijskog plana za cijepljenje čiji su ciljevi sprječavanje daljnje pojave poliomijelitisa, iskorjenjivanje ospica i rubeole te nadzor nad zarazom uzrokovanom virusom hepatitisa B. Ministar Varga naglasio je važnost informiranja javnosti o prednostima cijepljenja u svrhu pravodobne zaštite od zaraznih bolesti te izrazio želju da SZO preuzme snažniju ulogu posrednika između industrije cjepiva i nacionalnih programa imunizacije pojedinih država članica.

Započeli radovi na izgradnji nove pulske bolnice

23.01.2015. / Novosti

PULA, 23. siječanj 2014. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sa suradnicima sudjelovao je na službenom obilježavanju početka radova na izgradnji nove Opće bolnice u Puli. Uz ministra Vargu, na obilježavanju su bili i premijer Zoran Milanović, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar turizma Darko Lorencin, župan Istarske županije Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i drugi. 

Ministar Varga istaknuo je da se ostvarilo ono što se više desetljeća planiralo i željelo. "Kao pomoćnik ministra u Vladi Ivice Račana ovaj smo projekt počeli 2003. godine. Osluškivali smo želje Istrana, a danas imam čast kao ministar započeti radove i vjerujem da ću ovdje za tri godine biti na otvaranju novog objekta koji će biti biser hrvatskog zdravstva", rekao je Varga. Pozvao je pritom pacijente da zbog izvođenja radova budu strpljivi, no ovo je sada, "slatka muka", zaključio je Varga.

Hrvatska ima dobre uvjete za razvoj zdravstvenog turizma

17.01.2015. / Novosti

ZAGREB, 16. siječnja 2015. – Danas su KBC Zagreb posjetili britanski liječnici ortoped Ahmed Hussein iz bolnice Ramsay Rivers, kardiolozi Rahman Ali Nur Algalil iz bolnice Manchester Royal Infirmary i Ahmed Abidia iz bolnice Ramsay Rivers, otorinolaringolog Alfateh Baraka iz Opće bolnice Preston, neurolog Salah Omer iz bolnice St. George i psihijatar Said Al Turki iz medicinskog centra King Abdulaziz.

Stigli su u organizaciji tvrtke Nur Holidays, koja je zainteresirana za dovođenje pacijenata s Bliskog istoka i iz Afrike na liječenje u Republiku Hrvatsku, a primili su ih pomoćnik ministra zdravlja i voditelj Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu Miljenko Bura i zamjenik sanacijskog upravitelja Boris Vucelić.

Ministar Varga posjetio bolnice u Varaždinu i Novom Marofu

10.01.2015. / Novosti

VARAŽDIN, 7. siječnja 2015. - Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga posjetio je Opću bolnicu u Varaždinu i Specijalnu bolnicu za kronične bolesti u Novom Marofu, gdje su ga dočekali sanacijski upravitelj bolnice g. Mladen Smoljanec sa suradnicima, saborski zastupnik Mario Habek i varaždinski dožupan Alen Kišić.U OB Varaždin je ministar obišao zgradu patologije koja je potpuno energetski obnovljena, za što je 760.000 kuna osiguralo Ministarstvo zdravlja, dok je prije toga u Novom Marofu obišao dovršenu prvu fazu novog odjela za palijativnu skrb.'U Varaždinu imamo pozitivan primjer podizanja energetske učinkovitosti. Počeli smo s ocjenom G, najnižom na klasifikaciji za energetsku učinkovitost, no s uređenjem fasade, prozora i krovišta uspjeli smo dogurati do razine A, što znači da će se vrlo brzo investicija isplatiti kroz uštedu na energentima', izjavio je prim.dr. Varga. Najavio je da će ove godine u varaždinskoj bolnici početi i dogradnja kirurgije.

Ministar zdravlja otvorio hitni prijem u OŽB Vinkovci i ambulante DZ Županja

09.01.2015. / Novosti

Ministar zdravlja prim.dr. Siniša Varga danas  je svečano otvorio objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. U pratnji ministra bili su njegovi suradnici dr. Dijana Cimera, dr. Velibor Drakulić i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. Maja Grba-Bujević, a svečanom su otvorenju nazočili i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba te sanacijski upravitelj vinkovačke bolnice Dubravko Korenika sa suradnicima. U sklopu centra za hitnu medicinu nalazi se trijaža, moderna dijagnostika, hitni laboratorij, reanimacijska sala, hitna operacijska sala te uređen i opremljen prostor za smještaj i nadzor akutnih pacijenata s modernom opremom.

Preseljenje Klinike za dječje bolesti postaje projekt od strateškog interesa RH u 2015. godini

31.12.2014. / Novosti

'Stručna javnost, liječnici i udruge roditelja već dugo upozoravaju kako je lokacija Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj bolnici u Zagrebu neprimjerena za potrebe liječenja naših malih pacijenata. Zato smo u Ministarstvu zdravlja odlučili Vladi Republike Hrvatske uputiti Zaključak kojim bi preseljenje Klinike na novu lokaciju postao projekt od strateškog interesa RH u 2015. godini', izjavio je ministar zdravlja Republike Hrvatske prim. dr. Siniša Varga prilikom današnjeg posjeta Klinici.

Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga posjetio Specijalnu bolnicu u Gornjoj Bistri

31.12.2014. / Novosti

Ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga posjetio je danas Specijalnu bolnicu za kronične dječje bolesti u Gornjoj Bistri, gdje je razgovarao s ravnateljem bolnice  Renatom Mittermayerom, dr.med.spec. i Ksenijom Čuljak, pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije.

Ministar zdravlja prim. dr. Varga obišao je male pacijente i koji se liječe u Specijalnoj bolnici, kao i zaposlenike bolnice, te im svima zaželio sve najbolje u novoj, 2015. godini.

Hladnoća prijeti: najugroženije starije osobe

30.12.2014. / Novosti

ZAGREB, 30. prosinca 2014. - Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, izradio je upozorenje za starije osobe u Hrvatskoj radi niskih temperatura.

1. Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma te učestalije fizičke neaktivnosti i promjena u organima i organskim sustavima tijekom starenja, pripadaju rizičnoj skupini, posebno osjetljivoj na niske temperature;

2. Preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu starijim bolesnicima oboljelim od kardiovaskularnih, cerbrovaskularnih te od respiratornih bolesti;

3. Odjeća neka bude slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka; 

Postavljena ploča na prvu hrvatsku veteransku bolnicu

23.12.2014. / Novosti

U utorak, 23. prosinca 2014. godine ispred Opće bolnice Zabok ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga i predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro Glogoški, uz župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka, sanacijskog upravitelja bolnice Ivana Švajgera te predstavnike braniteljskih udruga otkrili su ploču na kojoj piše "Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana Zabok".

Otkrivanjem ploče i službeno je obilježen početak rada Opće bolnice Zabok kao medicinske ustanove u kojoj se mogu liječiti ratni vojni invalidi i svi koji imaju braniteljski status i ostvaruju svoja prava kroz Zakon o braniteljima, u kojoj će se raditi po specifičnim programima prema potrebama i bolestima braniteljske populacije. S radom za branitelje OB Zabok počela je još u studenom ove godine.

Zajedno stvaramo zdravstveni sustav 21. stoljeća. Unaprijedimo zdravlje