Naslovnica / Novosti / Novosti

Novosti

Donesen novi Pravilnik o dopuni pravilnika o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova

26.03.2015. / Novosti

ZAGREB - 26. ožujka 2015. - Ministarstvo zdravlja donijelo je Pravilnik o dopuni pravilnika o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova. Pravilnikom je određeno da odgovornu osobu ustrojstvene jedinice u kliničkom bolničkom centru, kliničkoj bolnici i u klinici kao samostalnoj zdravstvenoj ustanovi, ravnatelj ili sanacijski upravitelj imenuje na mandat od 4 godine na temelju provedenoga javnog natječaja. Odgovorna osoba ustrojstvene jedinice u kliničkom bolničkom centru, kliničkoj bolnici i u klinici kao samostalnoj zdravstvenoj ustanovi, može biti imenovana pod uvjetom da joj mandat iz stavka 1. ovoga članka istekne do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu sukladno posebnom propisu.

Po isteku mandata od četiri godine odgovorna osoba može biti imenovana najviše na još jedan mandat. Uvjeti za imenovanje odgovornih osoba te razlozi za njihovo razrješenje prije isteka mandata utvrđuju se općim aktom zdravstvene ustanove.

Zbog nejasnog tumačenja u medijima, dostavljamo i tumačenje odredbi novog Pravilnika. Pravilnik o dopuni pravilnika o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova primjenjuje se na način da sve odgovorne osobe ustrojstvenih jedinica koje su ranije imenovane, ostaju na tom mjestu do isteka njihovog mandata. Istekom mandata, ustanova je obvezna provesti javni natječaj sukladno novom pravilniku. 

Novi rezultati „Programa plus“

25.03.2015. / Novosti

ZAGREB, 23. ožujka 2015. –  Od početka provedbe programa smanjenja dugotrajnih listi čekanja „Program plus“ 11. veljače, do 23. ožujka je pregledan ukupno 29021 pacijent.

Prošlog je tjedna ministar zdravlja prim. Siniša Varga uručio priznanja bolnicama koje su se najviše istaknule u provedbi Programa plus i to KBC-u Rijeka kao najboljoj bolničkoj zdravstvenoj ustanovi, Klinici za očne bolesti KBC-a Split za najbolji tim i Zavodu za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Sestre milosrdnice za najbolji pojedinačni rezultat u smanjenju listi čekanja.

Program plus se nastavlja, a tabele s rezultatima redovito ćemo objavljivati na našoj web stranici.

Odazovite se na mamografski pregled

23.03.2015. / Novosti

ZAGREB, 21. ožujka 2015. – Na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen je Dan narcisa, humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Organizator je udruga Europa Donna Hrvatska, a u prigodnoj prodaji narcisa, čiji prihod ide za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, sudjelovao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga.

Dan narcisa obilježava se svake godine na početku proljeća u brojnim hrvatskim gradovima s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

U Hrvatskoj se već nekoliko godina provodi Preventivni program ranog otkrivanja raka dojke u sklopu kojeg se žene u dobi između 50 i 69 godina pozivaju na mamografski pregled. Mamografija omogućava otkrivanje karcinoma do dvije godine prije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. Dijagnosticiranje karcinoma u početnom stadiju jamči bolji uspjeh u izlječenju i stoga je važno da se žene odazovu pozivu na mamografski pregled.

Samo zdrav osmijeh je lijep osmijeh

20.03.2015. / Novosti

ZAGREB, 20. ožujka 2015. – U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, u Hrvatskom liječničkom zboru predstavljen je Strateški plan promicanja i zaštite oralnog zdravlja. Dokument je donijela Vlada RH na sjednici 18. ožujka, a cilj Strateškog plana je popraviti oralno zdravlje hrvatskih građana koje je jedno od najlošijih u Europskoj uniji i koje se od 1999. godine konstantno pogoršava.

„Daleko smo od europskog prosjeka i moramo poduzeti sve ne samo da te zube popravimo, nego da preventivnim djelovanjem postignemo da se zubi ne kvare“, rekao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga i dodao kako ovaj Strateški plan stavlja veliku odgovornost svim doktorima dentalne medicine, liječnicima, pedijatrima, tetama u vrtićima i školama da obrate pozornost na dentalno zdravlje i njegov utjecaj na opće zdravlje. „Puno je područja na kojima trebamo raditi za poboljšanje skrbi o dentalnom zdravlju, osobito na preventivi“, naglasio je ministar Varga.

Predstavljanje rezultata "Program plus"

18.03.2015. / Novosti

ZAGREB, 18. OŽUJAK 2015. – Danas u Ministarstvu zdravlja predstavljeni su rezultati projekta smanjenja dugotrajnih listi čekanja „Program plus“ te je održana dodjela priznanja  za ostvarene uspjehe u sklopu provedbe projekta. Rezultate „Programa plus“ predstavio je pomoćnik ministra za stacionarnu zdravstvenu zaštitu i inspekcijske poslove Dragan Korolija-Marinić  te je naglasio kako je cilj ovog projekta povećanje dostupnosti i ostvarenje brže zdravstvene usluge za pacijente kroz dodatni rad srijedom i subotom. „ Od početka provedbe ovog Programa 11. veljače 2015., u ovih pet tjedana pregledano je 23 308 pacijenata više nego li u istom razdoblju prošle godine“ istaknuo je Korolija-Marinić.

prim. Marijan Cesarik na Ministarskoj konferenciji o demenciji

16.03.2015. / Novosti

ŽENEVA, 16. ožujka 2015. – Zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik sudjeluje u Ženevi na prvoj Ministarskoj konferenciji o globalnoj akciji protiv demencije.

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije okupili su se brojni stručnjaci kako bi raspravili ključne aspekte bolesti demencije te podigli razinu svijesti o ovom javnozdravstvenom izazovu.

Sudjelujući na panel raspravi o jačanju svijesti o demenciji, prim. Cesarik istaknuo je kako zdravstveni sektor ima ključnu ulogu u promicanju razumijevanja ekonomskog i društvenog tereta demencije. Pritom je vrlo važna poticajna okolina koja promiče aktivan način života u fizičkom, psihičkom i društvenom smislu.

 „Demencija još uvijek nosi određenu stigmu, stoga značajni napori trebaju biti usmjereni destigmatizaciji ove bolesti“, naglasio je prim. Cesarik i dodao kako je potrebno uložiti dodatne napore u cilju podizanja razine osviještenosti građana i zdravstvenih radnika te pružiti stručnu pomoć oboljelima kao i onima koji o njima skrbe kroz razne oblike savjetovanja.

Zaustavimo glaukom mjerenjem očnog tlaka

13.03.2015. / Novosti

ZAGREB, 12. ožujka 2015. - Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma koji traje od 8. do 14. ožujka, u zagrebačkom Kaptol centru organizirano je besplatno mjerenje očnog tlaka za građane. U akciji je sudjelovao ministar zdravlja prim. Siniša Varga.

„Bolest se može rano otkriti jednim bezbolnim pregledom, a to je preduvjet za pravovremeno liječenje i sprječavanje dugoročnih komplikacija“, rekao je ministar Varga, koji je, u povodu Svjetskog dana glaukoma, u ponedjeljak, Klinici za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice uručio dva uređaja za liječenje težih oblika glaukoma.

Manje soli za zdravlje bubrega

12.03.2015. / Novosti

ZAGREB, 12. ožujka 2015. - U povodu Svjetskog dana bubrega, koji se obilježava prvog četvrtka u ožujku, ministar zdravlja prim. Siniša Varga pozvao je građane da smanje količinu soli u svakodnevnoj prehrani.

"Zbog prekomjernog unosa kuhinjske soli bubrezi moraju trčati maraton i kod velikog broja osoba otkazuju. Visok postotak soli u prehrani uzrokuje i visoki krvni tlak te posljedično infarkte i moždane udare", upozorio je Varga na otvorenju dvodnevne Nacionalne konferenciju za smanjenje unosa soli.

Počinje Svjetski tjedan glaukoma

11.03.2015. / Novosti

ZAGREB, 9. ožujka 2015. - Nacionalna kampanja obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma pod nazivom "Zaustavimo glaukom" trajat će od 8. do 14. ožujka 2015. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja te u stručnoj organizaciji Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja i uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva.

Cilj kampanje je širenje svijesti i znanja o glaukomskoj bolesti te ukazivanje na važnost rane dijagnostike u sprječavanju nastanka sljepoće. Obilježit će se putem medija i javnih glasila, tiskanjem plakata, brošura, promidžbenih materijala, predavanjima, znanstveno-stručnim simpozijem, te javnozdravstvenim akcijama mjerenja očnoga tlaka na 18 lokacija diljem Hrvatske.

Medicinski fakultet u Zagrebu dobio certifikat CeQuint

10.03.2015. / Novosti

ZAGREB, 10. ožujka 2015. - Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dodijeljen je, 27. veljače u Parizu, Certifikat za kvalitetu internacionalizacije Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku – CeQuint. Zagrebački Medicinski fakultet prvi je fakultet u Europskoj uniji kojemu je iz područja biomedicine dodijeljen takav certifikat.

CeQuint je projekt Europske Unije, točnije Europskog konzorcija za akreditaciju u području visokog obrazovanja (European Consortium for Accreditation, ECA). ECA objedinjuje 14 nacionalnih agencija zaduženih za licenciranje i akreditaciju sveučilišta i pojedinih fakulteta/visokih učilišta zemalja članica EU, a u spomenutom konzorciju sudjeluje i Hrvatska Agencija za visoko obrazovanje.  

Zajedno stvaramo zdravstveni sustav 21. stoljeća. Unaprijedimo zdravlje
ožujak 2015
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31